top of page

ONDERZOEK VAN DE LUCHTWEGEN

 

Persisterend hoesten, dempigheid, (chronische/etterige) neusvloei, neusbloeden, abnormale ademhalingsgeluiden etc. zijn enkele opvallende indicaties die wijzen op luchtwegproblematiek, maar soms kunnen ademhalingsaandoeningen in een verdoken vorm aanwezig zijn en het prestatieniveau van uw paard naar beneden halen. Grondig onderzoek van de luchtwegen aangevuld met de rebreathing test, endoscopisch onderzoek van neus, luchtzakken, keel en luchtwegen, staalname van tracheaal slijm, broncho-alveolaire lavage (BAL) etc. moet helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het inzetten van de gepaste behandeling.

 

Lees hier meer over hoest en diepere luchtwegproblemen  … >>

Endoscopie

VLNR endoscopie-beelden van een paard met cornage, een normale luchtzak en een luchtzak aangetast door een schimmelinfectie.

 

Luchtzak catheters

Bij dit paard werd met endoscopie luchtzakempyeem (etter-stapeling) vastgesteld. Onder endoscopische begeleiding werden catheters in de luchtzakken geplaatst zodat die enkele dagen gespoeld konden worden en zo genezing te bekomen.

Contacteer  Dr. Tresemiek Picavet

Specialist Interne Geneeskunde Paard; Dip. ECEIM

tel : +32-473 56 01 03

email:   Dr. Tresemiek Picavet 

ENDOSCOPIE/ONDERZOEK VAN DE KEEL TIJDENS INSPANNING - DYNAMISCHE RESPIRATOIRE ENDOSCOPIE

 

Bij paarden die tijdens arbeid een abnormaal geluid maken of bvb. bij  (zwaardere) inspanning soms plotse zuurstofnood krijgen, kunnen we een dynamische endoscopie uitvoeren.

Onze installatie met HD-beeldkwaliteit is gebouwd op de meest recente technologie en hierdoor kunnen we de dynamische endoscopie uitvoeren in omstandigheden zoals het paard normaal gewerkt wordt (onder het zadel, aangespannen, aan de longe etc.). Zo krijgen we dus beelden van de keel tijdens arbeid die de beste weergave van de werkelijke problematiek zijn. Dit laat toe problemen te diagnosticeren bij paarden waarbij er tijdens de endoscopie in rust geen of slechts beperkte afwijkingen te vinden zijn.

 

Bij paarden met cornage kan de diagnose meestal wel gesteld worden met een gewone endoscopie in rust, maar er kunnen er toch bijkomende problemen zijn die enkel tijdens arbeid en dus enkel met een dynamische endoscopie  gezien worden. Uiteindelijk resulteert dit in een veel betere inschatting met welke ingreep het paard het best geholpen kan worden, wat de prognose is en zo kun je postoperatieve teleurstellingen zo veel mogelijk vermijden.

 

Lees hier meer over dynamische respiratoire endoscopie … >>

 

Dynamische Endoscopie

Links : draver met sulky; aangepaste onderlegger voor de dynamische endoscoop die langsheen manenkam en voorhoofd via het linker neusgat ingebracht is.

Paard
bottom of page