top of page

GASTRO-INTESTINALE PROBLEMEN - GASTRO(DUODENO)SCOPIE 

 

Maagzweren zijn een veel voorkomende kwaal bij paarden en soms lastig te behandelen of onder controle te houden. Bij 67% van deendurance paarden, 58% van de spring/dressuurpaarden en 40% van de western paarden worden letsels in de maag aangetroffen. De diagnose kan gesteld worden via een endoscopie (gastroscopie). Hierbij wordt een flexibele camera via de slokdarm tot in de maag gebracht.

 

Opgelet : indien u een gastroscopie bij uw paard wil laten uitvoeren moet uw paard goed uitgevast zijn (bij voorkeur 12 tot 18 uur geen eten en 6 uur geen water; het paard mag ook geen zaagsels, houtkrullen of kleine stukjes hooi, stro ed. te pakken kunnen krijgen !).

 

Eerst gastroscopie of zo maar gaan behandelen ?

De goede medicatie voor behandeling van maagzweren bij paarden is behoorlijk duur. Het is dus belangrijk met zekerheid te weten of het wel nodig is die dure medicatie te gebruiken. Bij een gastroscopie kunnen we bovendien de gradatie van de letsels zien en het behandelingsschema en noodzakelijke opvolging daar op aanpassen. Ook is het belangrijk te weten of er letsels zijn bij de uitgang van de maag, want die moeten op een andere manier aangepakt worden dan de zweren die zich in het bovenste deel van de maag bevinden. Bovendien kunnen met een biopsietang doorheen de gastroscooop ook weefselstalen van de aangestaste gebieden genomen worden, bvb. voor de diagnose van tumoren of andere problemen in de maag.  Ook het voorste gedeelte van de dunne darm kan zo in beeld gebracht of gebiopteerd worden. Dit kan bvb. belangrijk zijn bij het onderzoek naar chronisch vermageren of bij paarden die slecht gedijen.

Echografie maag paard

Indien de maag gevuld is met vocht, dan kan de wand met echografie mooi in beeld gebracht worden.

 

 

Gastroscopie bij een paard met enkele letsels thv. de uitgang van de maag.

 

 

 

Gastroscopie bij een paard; in het begin van het filmpje zie je een lichte vorm van maagzweren, verderop is er een ernstiger gradatie zichtbaar;

Lees hier meer over maagzweren bij het paard … >>

 

Verder kunnen wij u in het kader van gastro-intestinale problemen nog tal van andere diagnostische technieken bieden, zoals bijv.. abdominocentese, abdominale echografie, darmbiopsie en glucose absorptie-testen.

Contacteer  Dr. Tresemiek Picavet

Specialist Interne Geneeskunde Paard; Dip. ECEIM

tel : +32-473 56 01 03

email:   Dr. Tresemiek Picavet 

bottom of page