top of page

ECHOCARDIOGRAFIE

 

Echografie van het hart, ook wel eens een hartfilmpje genoemd, is een onmisbaar onderzoek wanneer er een indicatie is voor hartlijden bij het paard. Met de tweedimensionale beelden kan de contractie van het hart in beeld gebracht worden en kunnen de afmetingen van de verschillende hartkamers bepaald worden. Aanvulling met kleuren- en spectrale doppler laat toe om de bloedstroom te visualiseren en de klepwerking te controleren. Bijgeruisen, ritmestoornissen, prestatieproblemen ed. kunnen indicaties vormen om een echocardiografie uit te laten voeren.

Echocardiografie

CARDIO-TELEMETRIE / HOLTER / INSPANNINGSTEST - TRAININGSBEGELEIDING

 

Voor onze sportpaarden is een voldoend goede conditie in verhouding tot het (beoogde) prestatieniveau esstentiëel om blessures en gezondheidsproblemen te voorkomen. Kan de training opgedreven worden of trainen we te hard ? Recupereert mijn paard voldoende na de wedstrijd of het competitie-seizoen ?  Of zijn er mogelijk "subklinische" problemen die het prestatieniveau van mijn paard naar beneden halen zonder dat ik het echt merk ?  Een algemene gezondheids-checkup in combinatie met evaluatie van het trainingsniveau en aangepast advies is hierbij van grote waarde. 

De test gebeurt best in een aan de discipline aangepaste accomodatie en op het niveau dat het paard getraind wordt, liefst met zijn gebruikelijke ruiter/trainer. Tijdens de test wordt de hartfrequentie, het ECG-tracé en (bij renpaarden ook) de snelheid geregistreerd en online gevolgd en kunnen tussentijds lactaat-bepaling gebeuren.

 

Uiteraard kan de cardio-telemetrie en holter-monitor ook een belangrijke rol spelen bij het onderzoek naar hartproblemen.

 

Cardio-telemetrie

Contacteer  Dr. Tresemiek Picavet

Specialist Interne Geneeskunde Paard; Dip. ECEIM

tel : +32-473 56 01 03

email:   Dr. Tresemiek Picavet 

bottom of page